Datum: 17. 3. 2019

Oznanila

 • Zanje objave

 • V Lomu je lepo

  LOM, TI DOLINICA ZALA,
  TI ZVONČEK POMLADNI ZVONI,
  TI TROBI TROBENTICA MALA,
  SINIČKA TI POJE VSE DNI.

  OB TEBI POTOČEK SE VIJE,
  DA ŽEJNA NE B`LA B` NIKDAR,
  NAD TABO PA SONČECE SIJE,
  DA SREČNA BILA BI VSEKDAR.

  DOLINICA MOJA IN HRIBI,
  PRELEPA OB ROBU GOZDOV,
  ŠE LEPŠA KO SNEŽEK KRISTALNI
  DARUJE TI PLAŠČEK SVOJ NOV.

  TE STORŽIČ VISOKI VARUJE,
  ODEVA TE MODRO NEBO,
  TI VETR`C POREDNI KRALJUJE,
  KAKO JE V LOMU LEPO.

  A. Meglič
 • Ansambel Zarja

 • Slike iz Instagram-a

  Something is wrong.
  Instagram token error.
 • #lompodstorzicem
  Več slik - galerija
 • 2. POSTNA NEDELJA – PAPEŠKA
  17. marec 2019

   

  GODOVI:

  Pon. Ciril Jeruzalemski, škof in cerkveni učitelj
  Tor. JOŽEF, Jezusov rednik, praznik
  Sre. Marija Jožefa od Srca Jezusovega
  Čet. Serapion, škof in mučenec
  Pet. Klemen August von Gallen, škof
  Sob. Alfonz Turibij iz Mongroveja, škof

   

  2. POSTNA NEDELJA – PAPEŠKA

  SV. MAŠE:

  19. tor. + Stanko Roblek obl. (18)
  20. sre. + Klemenšekov oče (18); MOLITVENA URA (18:30)
  21. čet. + Jožefa Primožič (18)
  24. ned. + Udamovi (8)

  V torek bo slovesni praznik sv. Jožefa, Jezusovega rednika. Sv. Jožef je skriti vendar mogočni nebeški priprošnjik. V torek bom po obhajilu s posebno molitvijo izročil našo župnijo v varstvo sv. Jožefu.

  Od petka naprej bom šestkrat maševal v Križah. V soboto ne bo večerne maše.

  Duhovne vaje za otroke od 3. do vključno 7. razreda bodo v Stični od 26. do 28. aprila. Udeležijo se jih lahko tudi učenci 8. in 9. razreda.

  Slovesnost prvega svetega obhajila bo 26. maja.

  V soboto, 9. marca je bil v župnišču sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki krajevne skupnosti Lom z Antonom Megličem na čelu, ključarja Janko in Vinko, predstavnika spodnjega Loma Slavko Čemažar in Boris Tomazin ter jaz. Govorili smo o nadaljevanju obnove kapele na Gobeli. Strinjali smo se, da se za stroške obnove kapele pobira po hišah po vsem Lomu. Preden bi začeli pobirati, bom prek pošte vsem hišam v Lomu poslal obrazložitev z naslednjo vsebino:

  OBNOVA KAPELE NA GOBELI

  Iz zgodovine. Janez Slapar je 10. 6. 1980 v svojem popisu o kapeli zapisal: »Kapelo so zgradili Lomljani, ko so naredili pot od Travnarja v Lom v zahvalo za srečno opravljeno delo. To je bilo v letih sredi prejšnjega stoletja (1833 – 1840), ko je bil v Lomu za duhovnega oskrbnika gospod kurat-lokalist Andrej Skopec, ki je na tej cesti ne samo vse organiziral in vodil, ampak tudi sam ročno delal. Ta kapelica je najstarejša od vseh, kar jih je v Lomu, pa tudi najlepša je.«

  Lani opravljena dela. Lansko leto sem oddal prijavo o obnovi na Zavod za kulturno dediščino v Kranju, ki je kar štiri mesece zavlačeval z izdajo kulturno-varstvenih pogojev. Posledično se je poslikava kapele prestavila na letošnje leto. Po navodilih zavoda je bila opravljena drenaža okrog kapele (izkop jarkov, položitev cevi, zasutje s prodnim peskom) in pritrditev podstavka levega stebra na zid kapele s posebno kineto. Ta dela je izvajal Jože Tišler ml. Pri izkopih so sodelovali Slavko Čemažar, Stane Kemperle, Anton Primožič, Boris Tomazin. Matej in Alenka Slapar sta prijazno dovolila uporabo vode in elektrike. Alenka je tudi za makedonske zidarje vedno pripravila kosilo. Slednje je priporočil slikar iz Ljubnega Nikolaj Mašukov, ki bo kapelo poslikal. Izkazalo se je, da so Makedonci, ki že dolga leta delajo v Sloveniji, dobri zidarji. Odstranili so stari omet zunaj in znotraj ter kapelo najprej ometali z grobim ometom in nato še čezenj potegnili fini omet. Po navodilih Nikolaja Mašukova je bil izveden »sanirni« omet, ki je občutno dražji, vendar je zelo odporen proti vlagi. Obnova zidcev pod streho kapele ni bila izvedena zaradi predvidene menjave strehe. Kontakt s tremi zidarji je bil zelo na nivoju in predstavitev stroškov močno transparentna.

  Načrti za letos. Zavod v Kranju priporoča menjavo strehe z macesnovimi skodlami, menjavo tlaka, peskanje in barvanje vrat. Janez Slapar je ob ogledu kapele (1965) zapisal, da so bile takrat freske še vidne. Znotraj spodaj je še mogoče opaziti Jezusa v grobu in dva stražarja na obeh stranskih stenah spodaj. Vse te tri poslikave bo potrebno restavratorsko obnoviti. Na glavni steni bo prizor Jezusovega križanja, na vzhodni steni sv. Katarina, na zahodni pa sv. Anton Padovanski z majhnim Jezusom. Na zunanji zahodni steni bo prizor prve skrivnosti žalostnega dela rožnega venca (ki je za nas krvavi pot potil) na vzhodni steni pa drugi del (ki je za nas bičan bil). Pri bičanju Jezus stoji ob stebru. Po zaslugi Temšakovega Janeza točno vemo, kateri prizori – danes so že zabrisani –, so bili na posameznih stenah. Poslikavo v stilu takratnih fresk bo izvedel odlični slikar Nikolaj Mašukov.

  Finančna konstrukcija. Do sedaj sem že iz župnijske blagajne založil 3.700 eur. Poslikava petih fresk bo stala cca. 6.000 eur. Streha, novi tlak in peskanje vrat cca. 1.500 eur. Skupaj 11.200 eur. Ker je ocena le približna, naj bi bila končna cena 12.000 eur. Da bi uspeli zbrati to vsoto, naj bi vsak zaposleni v Lomu prispeval 30 eur, upokojenec pa 20 eur. Seveda tako kot vedno velja načelo, da nihče ni prisiljen, ampak povabljen k sodelovanju. Po svojih zmožnostih lahko vsak daruje več oziroma manj, v kolikor bi težko prispeval predvideni znesek. V kolikor bo občina Tržič objavila razpis za obnovo sakralne kulturne dediščine, se bo župnija nanj prijavila.

  Kapela stoji na Travnarjevem svetu (Travnar se je ne lasti) in ni cerkvena last. Smatra se za vaško kapelo, zato naj bi pri njeni obnovi sodelovali vsi krajani Loma. Ker gre za sakralni objekt, jo obnavlja župnija, ki pa ni dolžna finansirati njegove obnove iz lastnih sredstev. Če hočemo nadaljevati z obnovo kapele, je treba zbrati predvidena sredstva, sicer bo zastavljeno delo zastalo.

   

  NA VRH
  Za ogled priporočamo Internet Explorer 7+, Firefox 3+, Chrome, zaslon 1024 x 768 ali večji.
  © Melom d.o.o. Tržič
  © 2011