Datum: 26. 5. 2011

Gore

 • Zanje objave

 • V Lomu je lepo

  LOM, TI DOLINICA ZALA,
  TI ZVONČEK POMLADNI ZVONI,
  TI TROBI TROBENTICA MALA,
  SINIČKA TI POJE VSE DNI.

  OB TEBI POTOČEK SE VIJE,
  DA ŽEJNA NE B`LA B` NIKDAR,
  NAD TABO PA SONČECE SIJE,
  DA SREČNA BILA BI VSEKDAR.

  DOLINICA MOJA IN HRIBI,
  PRELEPA OB ROBU GOZDOV,
  ŠE LEPŠA KO SNEŽEK KRISTALNI
  DARUJE TI PLAŠČEK SVOJ NOV.

  TE STORŽIČ VISOKI VARUJE,
  ODEVA TE MODRO NEBO,
  TI VETR`C POREDNI KRALJUJE,
  KAKO JE V LOMU LEPO.

  A. Meglič
 • Ansambel Zarja

 • Storžič

  Izhodišče: Grahovše – Dom pod Storžičem
  Najvišji vrh: Storžič (2132 n.m.)

  Trajanje poti:
  Dom pod Storžičem – Škarjev rob – Storžič: 3 h.
  Dom pod Storžičem – Žrelo – Storžič: 3 h.

  Od parkirišča gremo peš po levi strani travnika. Ko pridemo do manjše hiške zavijemo levo v gozd. Pot naravnost gre na Poljano. Čez nekaj deset metrov pridemo ponovno na razpotje. Mi gremo naravnost, pot desno pa gre na Storžič skozi Žrelo(zelo zahtevno). Kmalu tudi naša pot postane vse bolj strma. Sprva hodimo po gozdu, ko pa smo dovolj visoko hodimo po ruševju. Pridemo na greben kjer se nam priključi pot z Javorniškega prevala (tu gremo desno). Sedaj hodimo ob grebenu nato pa pridemo na melišče na severni strani grebena (stran po kateri hodimo vso pot). Za meliščem pa se pot strmo vzpne. Prečimo grapo (v snegu nevarnost zdrsa) in nadaljujemo po strmi dolinici proti vrhu (pazi kamenje). V zgornjem delu te dolinice nam je v pomoč nekaj varoval. Nato sledi le še pet minut hoje po strmem vršnem pobočju gore. Na vrhu je križ in dovolj prostora. Razgled seže na vse strani.

  Bela peč

  Izhodišče: Grahovše (Slaparska vas)
  Najvišji vrh: Bela peč (1583 n.m.)

  Trajanje poti:
  Grahovše – peš pot (pod Belo pečjo): 1 h 45 min
  Peš pot – spomenik Jožeta Rozmana: 15 min
  Peš pot – vrh: 15 min

  S parkirišča nadaljujemo naprej po cesti ob kateri smo parkirali in že po nekaj korakih pridemo na dve križišči. V prvem križišču nadaljujemo naravnost (desno čez most je vas) v drugem pa pridemo do planinskih smerokazov. Tu se usmerimo levo na zgornjo pot z oznakami Javornik, Stegovnik in Bela peč. Cesta se tu začne zmerno vzpenjati in nas mestoma pelje čez razgledne travnike. Cesta pa nas nato pripelje do naslednjega križišča kjer gremo ponovno levo (desno kmetija Rekar). Cesta za tem preči privatno zemljišče kjer je lesa in kmalu za tem pride na naslednje razpotje. Tu nadaljujemo po desni cesti v smeri planine Javornik. Cesta od tu naprej nekaj časa poteka skoraj vodoravno a se nato ponovno začne vzpenjati in nas pripelje do manjšega zaselka. Tu nadaljujemo naprej po cesti, ki se počasi obrača proti levi. Kmalu za tem cesta naredi še desni ovinek in nas pripelje do smerokaza. Tu zapustimo cesto in se usmerimo na peš pot ostro levo proti Beli Peči. Pot gre takoj v gozd in sprva le preči pobočja. Po nekaj minutah hoje od ceste pa pred seboj na desni strani zagledamo steno. Tu si nadenemo čelado in nadaljujemo naprej po poti, ki se začne strmeje vzpenjati pod stenami Bele peči. Povzpnemo se prav do roba stene kjer stoji vpisna skrinjica. Od skrinjice se spustimo tri korake nazaj do smerokaza kjer nas napis Bela peč uhojena steza usmeri desno. Pot se naprej vzpenja po strmem melišču pod steno. Velika nevarnost padajočega kamenja! Pot v precejšnji strmini obkroži vrh in se le nekaj metrov pod vrhom pri ograji priključi poti s Konjščice in koče na Javorniku. Za tem prestopimo ograjo in v nekaj korakih dosežemo vrh.

  Tolsti vrh (Kriška gora)

  Izhodišče: Grahovše – Dom pod Storžičem
  Najvišji vrh: Tolsti vrh (1715 n.m.)

  Trajanje poti:
  Grahovše – dom pod Storžičem: 30 min
  Dom pod Storžičem – Tolsti vrh: 1 h

  S parkirišča nadaljujemo po desni cesti in desni strani bližnje planine Jesenje. Cesta se sprva rahlo vzpne nato pa vodoravno preči plazovito območje. Kmalu za tem pridemo do križišča, kjer gremo levo. Pot se spet začne rahlo vzpenjati in nas kmalu pripelje do naslednjega križišča, kjer pa gremo desno. Cesta postaja vse slabša in nas pripelje do potočka sredi gozda. Za potočkom zavijemo levo na kolovoz, ki se začne strmeje vzpenjati. Po približno 20 minutnem vzponu po kolovozu pridemo iz gozda in stopimo na Malo Poljano. Na Mali Poljani se usmerimo desno v smeri Tolstega vrha na pot, ki se vzpne nad planino in gre za krajši čas v gozd. Nekoliko višje pot iz gozda preide na pobočja porasla z rušjem in nas nato pripelje na razpotje poti, kjer se priključimo poti iz vasi Gozd. Nadaljujemo desno navzgor po vse bolj razglednem pobočju. Po približno 30 minutah strmega vzpona od razpotja stopimo na Tolsti vrh, ki nas nagradi z lepim razgledom.

  NA VRH
  Za ogled priporočamo Internet Explorer 7+, Firefox 3+, Chrome, zaslon 1024 x 768 ali večji.
  © Melom d.o.o. Tržič
  © 2011